Misija20: 'Kod šatora'

Misija 'Kod šatora' donosi najnovije trendove u popularizaciji znanosti, šareni svijet boja, mirisa i zvukova te znanstvenih pokusa.  Ukoliko priđete nešto bliže kipu Ruđera Bošković možda vam prišapne i po koju povijesnu tajnu.

ZNANSTVENI ORIGAMI ZA VAS SU PRIPREMILI ČLANOVI HRVATSKOG ORIGAMI DRUŠTVA

Tragamo za znanstvenim origamijem zajedno! Pripremili smo odličan origami dokumentarac Between the Folds (hrvatski titl) koji izvrsno dočarava prožimanje moderne origami znanosti i umjetnosti te uzbudljivu origami radionicu na kojoj ćete naučiti kako izraditi npr. Miura mapu, flashere, modele kristala  i dr. Hrvatsko origami društvo i njegovi članovi trude se znanstvenicima i ljubiteljima znanosti približiti sam vrh svjetske origami znanosti: Origami na TEDx-u, Sferakonu, Festivalu znanosti 2014, Matematičkom fakultetu, Grafičkom fakultetu, u Botaničkom, na Znanstvenom pikniku 2013., 2014. i 2015.

Lokacija: čitaonica 1. Krila (1. Kat) od 10 do 17h

UDRUGA STUDENATA BIOLOGIJE – BIUS

Glavna tema štanda je predstavljanje mikrobiologije kao znanosti te mikroorganizama (prvenstveno bakterija i virusa) kao bioloških entiteta važnih u ekosistemu.
Na samom štandu će biti izneseni modeli najjednostavnijih bakterija kako bi prikazali kako izgledaju organizmi bez prave jezgre (prokarioti) i usporediti ih sa modelom najjednostavnijih eukariota (organirama sa pravom jezgrom). Modeli virusa će prikazivati dvije najosnovnije komponente od kojih su izgrađeni (nukleinska kiselina i proteini). Tako ćemo prikazati 'evoluciju' tj. postupno stvaranje jezgre stanice i njezinu ulogu unutar stanice.

Lokacija: livada kod Ruđera Boškovića od 10 do 13h

FORA RADIONICE

Spajamo najbolje tradicije poučavanja, igre i rada s djecom sa suvremenim uvidima, tehnologijama i znanjima. Naša je misija kreirati ozračje naprednog učenja na prirodan način, kroz igru i interakciju. Bavimo se znanstvenim, tehnološkim i tehničkim temama; djecu učimo znanosti, programiranju, dizajnu, robotici… Posjetiteljima ćemo  pokazati neke od naših super zanimljivih pokusa, te  opremu za mlade istraživače (Little Bits, robotska ruka, Makedo setove), upoznati ih s našim aktivnostima i programima za različite uzraste.

Bavit ćemo se šašavom znanošću polimera, fizikom, kemijom i biologijom cvjetova kroz radionice i uz pomoć materijala koji pokazuju život, mehanizme rasta, razvoja i života biljaka (povećala, seciranje, hands-on pokusi). Posebno zanimljivi bit će i radionica ''Od robota do struje: Story time roboti'' (nova generacija jednostavnih didaktičkih robota, koji su lako sklopivi, imaju senzore, a prati ih slikovnica koju djeca kroz rad s robotima oživljavaju), te ''Nogometni roboti'' - roboti koji igraju nogomet, LOZ roboti, robotska ruka, vodljivi plastelin za demonstraciju strujnog kruga. Djeca će imati priliku kroz didaktičke programe za dječje programiranje izgraditi svoju igricu, uploadati je na Internet, odnosno skinuti je putem QR koda na svoj pametni telefon, i pokazati svoj rad obitelji i prijateljima.

Lokacija: livada kod Ruđera Boškovića od 13 do 17h

Udruga studenata 'PRIMUS'

Izvodit ćemo vizualno atraktivne i zanimljive pokuse iz područja kemije, fizike i biologije, ali se fokusirati i na interakciju s djecom i općenito posjetiteljima. Posjetitelje ćemo potaknuti na kritičko razmišljanje i donošenje zaključaka o viđenom te povezati znanost s pojavama u svakodnevnom životu. Kako bismo upotpunili iskustvo posjetitelja (posebno najmlađih), potaknut ćemo ih da na trenutak iskuse znanstveni svijet te sami izvedu neke eksperimente i na temelju opažanja izvedu zaključke.

Lokacija: livada između 3. i 4. krila od 10 do 17h

FIZIKA EKSPRES UVEST ĆE VAS U SVIJET FIZIKE SA SVOJIM ZANIMLJIVIM I EFEKTNIM POKUSIMA

Ukoliko želite staviti ruku u tekući dušik, podići si kosu na Van de Graafovom generatoru, ili ako vas zanima što se to događa u mikrovalnoj, a što u vakuumu, dođite do našeg štanda! Fizika ekspres će kroz svoje standardne eksperimente pokušati približiti ljudima osnovne fizikalne pojmove.

Lokacija: Livada kod 5. krila od 10 do 17h.

STUDENTSKA SEKCIJA HRVATSKOG KEMIJSKOG DRUŠTVA

Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva predstavit će što studenti kemije rade za popularizaciju znanosti, ne samo među građanstvom, već i među studentima. Moći ćete saznati nešto više o našim uspješnim projektima: Znanstvenim čarolijama i Simpoziju studenata kemije, a uz to uživati u edukativnim i atraktivnim pokusima Popularizacijskog odreda "Entropija". Studenti PMF-a rado će s Vama podijeliti svoja iskustva stečena tokom studiranja i znanstvenog rada iz područja kemije, najljepše prirodne znanosti.

LOKACIJA: livada pokraj I. krila od 9 do 17h