Otkrij znanstveno blago IRB-a

Uključi se u misiju IRB-a 2015. u potragu za jezgrom u subotu 13.6.2015. od 10h do 17h u Bijeničkoj 54 i ludo se zabavi uz pokuse, predavanja, kvizove, jezgre i nagrade!

Zatvorite oči i zamislite najveći znanstveni institut u Hrvatskoj – Ruđer Bošković, Ivan Supek, prvi ciklotron ili prvo računalo samo su neki od pojmova koji bi vam prvi mogli pasti na pamet.

No, postoji toliko mnogo drugih zanimljivih povijesnih činjenica, znanstvenih otkrića, zanimljivih istraživanja - pravog znanstvenog blaga koje je smješteno na Institutu Ruđer Bošković i koje čeka baš tebe da ga otkriješ! Uključi se u Misiju IRB-a 2015 u potrazi za znanstvenim blagom koje skriva Bijenička 54 u subotu 13.6.2015. od 10:00 do 17:00 sati.

Bogati program ovog jednodnevnog popularno-znanstvenog događanja, vjerujemo, oduševit će jednako one najmlađe, školarce te njihove roditelje, bake i djedove.

JEZGRE, JEZGRE SVUGDJE OKO NAS!

Fizičari, kemičari, biolozi, medicinari, geolozi, ICT stručnjaci ili knjižničari - svi oni ponekad tragaju za jezgrom, ali nisu sve jezgre iste! Znate li ih vi razlikovati?

Znate li što su atomske jezgre, anoksične jezgre ili stanične jezgre? Zanima vas koji se plemeniti plin krije u jezgri energetike budućnosti ili pak želite saznati kako osjećamo molekule mirisa i što čini parfeme tako skupima? Možda se ipak želite uključiti u potragu za povijesnom jezgrom Instituta? Ili ste više knjiški tip pa vas zanima kakvu jezgru znanja skriva naša bogata knjižnica? Pregršt je mogućnosti koje možete istražiti u velikoj potrazi IRB-a.

Ove godine za posjetitelje smo organizirali 18 znanstveno-istraživačkih postaja koje smo smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u tajnovitim zgradama Instituta, gdje će posjetitelji moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima te tragati za skrivenim jezgrama, a za svoje znanje osvojiti brojne nagrade! Pored toga, dobro uigrana ekipa mladih znanstvenika pripremila je 'Ruđerov' znanstveni kviz, a i ove godine ugostit ćemo brojne prijatelje popularizatore znanosti i studentske udruge pa će posjetitelji moći uživati u kemijskim čarolijama, fizici ekspres, znanstvenom origamiju i fora radionicama.

MISIJA: POTRAGA ZA POVIJESNIM BLAGOM 'RUĐERA'

Posebno ovogodišnje iznenađenje je potraga za povijesnim blagom 'Ruđera' u sklopu kojeg će posjetitelji morati izvršiti različite zadatke, riješiti izazovne zagonetke, a svaki novi odgovor kojeg dobiju vrijedan im je trag u potrazi koja će ih dovesti na početak priče o Institutu Ruđer Bošković. Svako znanje koje naši posjetitelji pokažu i svaka uspješno pronađena jezgra, donosi i neku lijepu nagradu koju su nam osigurali naši vjerni sponzori.

Kroz cijelu potragu posjetitelje će voditi i velikani hrvatske znanosti poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle, a za one najmlađe pobrinut će se svima poznati profesor Baltazar u posebnom programu, a pripremamo i brojna druga iznenađenja i nagrade!

MISIJA: POSTANI ZNANSTVENIK NA JEDAN DAN

Za naše najmlađe posjetitelje pripremili smo posebno iznenađenje, postaju 'Postani znanstvenik na jedan dan'. Za ovu aktivnost posebno smo opremili male laboratorije, kute i epruvete ne bi li omogućili našim najmlađim znanstvenicima da uživaju u kemijskim čarolijama, a one najbolje naravno nagrađujemo s mini-znanstvenim setovima kako bi kod kuće mogli ponoviti naučene pokuse.

NAUČIO SI NEŠTO NOVO? MI TE NAGRAĐUJEMO JER ZNANJE JE COOL ! POSTANI ZnAlAc I OSVOJI GLAVNU NAGRADU MISIJE2015

Ove godine za posjetitelje smo pripremili brojne nagrade pa će svi oni koji pokažu znanje biti i prikladno nagrađaeni, a na letcima koje smo za vas pripremili imate posebno mjesto koje je rezervirano za 'žig znanja'. Zadatak posjetitelja je sakupiti 7 različitih žigova sa 7 različitih postaja ili predavanja i ubaciti listić u kutiju za završno izvlačenje u 17h! 

Ovo događanje kraća je inačica već dobro poznatih Otvorenih dana IRB-a koji se svake dvije godine organiziraju od 2004. kao trodnevna manifestacija s velikim brojem popularno-znanstvenih predavanja i demonstracijama znanstvenih pokusa i istraživanja u znanstvenim laboratorijima.

Do danas je u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 20.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Budući da je interes svake godine sve veći, Ruđerovci su odlučili da će i ove godine opet otvoriti svoja vrata u sklopu jednodnevnog događanja.

Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.

Sve aktivnosti vezane uz 'Misiju IRB-a 2015: Potraga za jezgrom' održavat će se od 10.00 do 17.00 sati. Vidimo se na uzbudljivom znanstvenom tulumu!

Specijalna TV ekipa u potrazi na IRB-u! Reporteri u akciji! Klikni na sliku i pogledaj video!